GMAT exam success in only 4 steps / Elizabeth Chesla and Colleen Verbal Section Practice Test. Questions. Answer Explanations. Chapter We offer a full sample verbal test - 17 sentence correction questions, 14 Sample GMAT Test in PDF format (and the Answers with Complete Explanation). arithmetic, algebra, and geometry concepts tested on the GMAT. To help When you have finished all of the questions, use the answers given at the end of the.
|Language:||English, Portuguese, Dutch|
|Genre:||Health & Fitness|
|ePub File Size:||26.40 MB|
|PDF File Size:||11.46 MB|
|Distribution:||Free* [*Registration needed]|
GMAT Critical Reasoning Practice Questions. Question 1 and Explanations. You can download the answers and explanations on our website for FREE!. Try our GMAT example questions, along with comprehensive explanations of the correct answer. More practice with Kaplan will help you ace your GMAT exam. May 31, will be Update Soon. GMAT Previous Year Question Paper pdf free Download GMAT Question with Answers pdf. GMAT Exam.
State the Task We must determine which answer choice must always be odd or, in other words, eliminate any answer choices that can be even. Approach Strategically For some number properties questions, using rules if you are certain of them is faster than Picking Numbers. In this question, the condition that k and p are negative and are "not both even" complicates Picking Numbers but not applying rules. Since we have rules for odd and even numbers, we can apply them directly to the answer choices.
We start with E , since this is a "which of the following" question. Subtracting one from an even number will always result in an odd number. Therefore, E is always odd and must be the correct answer. Confirm Your Answer You can confirm your answer by noting that A through D could be even, judging by odd and even rules. B is always even, for example. A is odd when k and p are both odd, but the question stem allows for the possibility that one of them is even, and in such a case kp is even.
Peter read P books last year, and Nikki read N books last year. If Peter read 35 more books than Nikki last year, which of the following reflects the relationship?
Analyze the Question The sentences in this word problem need to be translated into algebraic statements so that we can determine the relationship between the number of books that Peter and Nikki have read. State the Task Once the word problem has been translated, we will apply basic algebra to simplify the statement to match the correct answer choice. Confirm Your Answer This translation directly matches E , but be careful to check that the variables are in the correct order.
If 2 is the remainder when m is divided by 5, what is the remainder when 3 m is divided by 5?
Analyze the Question This question tests our ability to think critically about the characteristics of remainders in division We are told that some number, m , has a remainder of 2 when divided by 5. State the Task We can use our knowledge of number properties to take a particularly strategic approach to this problem. The key will be to pick simple, permissible numbers and apply them to the problem in the question stem.
Approach Strategically Ask yourself what numbers would be permissible for m. Since m has a remainder of 2 when divided by 5, m could be any number 2 greater than a multiple of 5. The simplest number to substitute for m is 7. We know that 5 goes into 7 one time with a remainder of 2. Now, apply 7 to the rest of the question stem: That's B. Confirm Your Answer To double-check your work, you could test any other permissible number for m: This confirms that B is the correct choice. Analyze the Question This question gives us a complicated-looking equation with one variable.
The answer choices are just numbers. State the Task Our task is to solve for the value of x. Approach Strategically Since the answer choices are potential values for the variable in the equation, we could just plug those values back in to see which value makes the equation true. Backsolving is an option whenever you can manageably plug an answer choice into the question stem.
That's not a true statement. So we need to try other values. It's very hard to see whether you needed a larger or smaller x , so it's perfectly fine to try different answer choices.
Featured Online Colleges
C is a sensible choice to test next, as it's the most manageable. E is the next most manageable. Plugging 5 in for x makes the equation. Confirm Your Answer Reread the original equation, making sure you didn't make a careless error such as switching the plus and minus signs. To fill and art exhibit, the students in an art course are assigned to create one epiece of artwork each in the following distribution: How many students are in the art class?
Analyze the Question In this question, we are presented with a series of parts that make up the whole- in this case, the number of students in an art class. Notice that most of the whole is identified as fractions of the whole, while one part is identified as a specific quantity.
We can use this to our advantage. State the Task Determine the sum of the fractions in the question stem sculptures, oil paintings, watercolors , since this makes up all but one part of the whole number of students.
Subtracting this fraction from 1 will provide the fraction of the whole that is the remaining part mosaics. Finally, we will solve for the number of students in the class. Note that this question can also be solved by Backsolving, since all of the answer choices are numbers and we can test out the answer choices to see if 10 pieces remain after calculating the number of other pieces of artwork. Let's assume that the total number of students in the class is x. Then the sum of the sculptures, oil paintings, and watercolors is as follows: We can set up the equation: Confirm Your Answer Plug your value for x into the original equation to confirm your calculations are correct.
Answer the questions after reading through the passage. Base your answers on information that is either stated or implied in the passage then click to see the answers. Passage Prior to the nineteenth century, both human and animal populations were limited by the finite resources such as food to which they had access. When the enormous increases in prosperity ushered in by the Industrial Revolution essentially freed many Western nations from these constraints, scientists of the time expected Malthusian explosion in population.
However, an inverse relationship between prosperity and reproduction was soon noted; the average size of families fell. The trend continues to this day and has spread to recently industrialized portions of the world. Early biologists tried to explain the transition to smaller families by drawing comparisons to the animal world. Animals that have many young tend to live in hostile, unpredictable environments.
Since the odds against any given offspring's survival are high, having many offspring increases the chance that at least one or two of them will survive. In contrast, animals that have fewer children but invest more resources in childrearing tend to live in stable, less hostile environments. Therefore, the biologists observed, progeny that have acquired the skills they need to compete while sheltered by a family have an advantage over their less prepared competitors.
By analogy, if people living in a prosperous environment produced only a few, pampered children, those children would outcompete the progeny of parents who had stretched their resources too widely.
Critics of this theory argue that there are limitations in conflating animal and human behavior.
They argue instead that changes in social attitudes are adequate to explain this phenomenon. To a family in a society that is tied to the land, a large number of children is a great boon. They increase family income by being put to work early, and usually some can be persuaded to care for their parents into old age.
As a society becomes richer, and as physical labor becomes less important, education may extend into the early twenties, making children economically unattractive as they now consume family assets rather than produce them.
Meanwhile, plans such as pensions and Social Security mitigate the need for children to care for their parents into their dotage. D In evaluating the choices for a "primary purpose" question, it is often useful to start with a scan of the initial verb. This should be the choice we read first. When we do, we find that is a perfect match n is, in fact, the correct answer.
A is incorrect because the author doesn't "criticize" anything. C is incorrect because the author fails to "demonstrate" that either or both of the explanations described have any merit. E is incorrect because the author fails to "demonstrate" that either or both of the explanations have any merit. E is incorrect because the author doesn't "argue" for or against anything. According to the passage, which of the following is true of a Malthusian explosion on population?
C C matches our prediction and is the correct answer. A is incorrect because "preindustrial areas of the globe" are not mentioned in the passage.
All we know is that there has not been a population explosion in industrialized nations; what has happened elsewhere is not discussed in the passage. B is the opposite of what we need. The first paragraph of the passage states that a Malthusian population explosion, though believed to be inevitable during or after the Industrial Revolution did not actually occur. Finally, C is a distortion. While the Critics' explanation does include extended education as an economic liability that helps convince people in industrialized nations to have fewer children, the author of the passage does not endorse the critics' explanation as correct.
Choice C is the correct answer. A A matches our prediction and is the correct answer. B is incorrect because the function of the third paragraph is simply to present another explanation.
The author of the passage doesn't "criticize" either explanation though the critics do. C is incorrect because while the critics' argument is precisely that social attitudes change as societies become wealthier, this is again not necessarily the author's opinion. We must always keep the author's perspective in mind when answering Logic questions.
D is incorrect because the phenomenon" explained in the third paragraph was originally presented in the first paragraph, not the second. Finally, E is incorrect for the same reason that B and C are incorrect: The third paragraph simply presents the critics' argument; the author doesn't evaluate that argument at all. The passage mentions each of the following as a possible reason average family size might fall in recently industrialized nations EXCEPT:. E A is incorrect because lengthy education that makes children a drain on family resources is mentioned in the third paragraph as part of the critics' explanation.
B is incorrect because advantaged children out-competing disadvantaged ones comes up at the end of the second paragraph as part of the early biologists' explanation. C is incorrect because improved social care of the elderly is mentioned during the critics' explanation in the third paragraph. The "changed social attitudes" in D form the crux of the critics' explanation, so D is incorrect.
E must, by default, be the correct answer. Indeed, the second-to-last sentence in the third paragraph states that in industrialized societies, physical labor becomes less important, not more so.
GMAT 2019-2020 Practice Questions
E states the opposite of what the passage says and is therefore correct. The information in the passage suggests that which of the following animals would be most likely to have many young? E E matches our prediction and is the correct answer. An animal that lives in "seasonal streams and lakes" certainly lives in an unpredictable environment, since those bodies of water are prone to drying up.
Moreover, the presence of many predators certainly contributes to a very harsh environment. A might look tempting because a drought-susceptible grassland definitely qualifies as a hostile and unpredictable environment, but we would not expect an animal that has many offspring to be "fiercely protective" of those offspring.
B is incorrect because while the islands are threatened by human encroachment, they may nevertheless constitute a stable, friendly natural environment. C is incorrect because even though the meat eater has to migrate in search of food, there is no suggestion that food is ever unavailable, and the lack of predators implies a non-hostile environment.
D is incorrect because little competition again suggests a non-hostile environment. Choice E is correct. B is a distortion. The critics' argument counters that of the early biologists, not the argument of those scientists alive at the time of the Industrial Revolution who predicted a Malthusian population explosion.
C is another distortion. It's family size that the critics contest must change to meet the demands of a changing economy, not family "structures.
Finally, E is another distortion. The critics argue that large families can increase family income in preindustrial societies "tied to the land. Choice A is correct. The activism of state citizens, who have demanded safer road conditions as well as stiffer penalties for intoxicated drivers, have lead to a significant decrease in the number of traffic accidents.
Because traffic accidents are countable, the correct word to use is "number," so E is out. C is therefore the correct answer. States now have an incentive to lower the blood alcohol level that constitutes drunk driving by a federal law that withholds highway funds from those states that don't enforce the applicable standard. B The original "by a federal law" error disqualifies A and D.
Test's Subscription Expires:
Back to our sentence. This eliminates D and E. Thus, B is the correct answer. Unlike other primates, which are born with fully formed craniums, a newborn human baby's cranium consists of eight bones that take years to fuse together fully, allowing the brain to grow much larger during those early years.
D We already know that A is incorrect. We can eliminate C and E because they commit the same illogical comparison as the original sentence. B logically compares "other primates" to "newborn human babies. A choice that introduces a new error is incorrect, so we can rule out B.
Finally, D makes a logical comparison between "other primates" and "a human," and this time, "cranium" is singular and agrees with consists. With a boiling temperature of A Based on the opening modifier, eliminate C and E , since it doesn't make sense for the atmosphere to have a boiling point.
Also eliminate D , which makes it sound as though nitrogen itself contains 78 percent of the atmosphere's volume how is that possible? Since no other choice expresses the main idea of the sentence more clearly and more correctly than the original, A is correct.
Because women download approximately 80 percent of ties sold in the United States, they are often displayed near perfume or women's clothing departments. D Once you spot a pronoun ambiguity error, keep in mind that the right answer may very well dispense with pronouns altogether.
Well done, trying some sample questions is a good start to your GMAT prep. Now we would recommend signing up for our Free Practice Test using the form below. This provides additional practice in a realistic, test-like interface so you can get used to the timing and layout ahead of test day. In addition to complete answers and explanations, you will receive analysis of your performance on every question type and topic. See Answers. Skip to main content. Want to focus on a specific section of the GMAT?
Critical Reasoning Question 1 Show Details.
The figures for the number of classes taken were based solely on information provided by actors. Success as an actor cannot necessarily be judged exclusively by recent credits. For most successful actors, it's not the quantity but the quality of their classes that has helped to develop their craft.
There is no relationship between the number of professional productions in which an actor has appeared and true artistic success. Most successful actors have taken only a small number of intensive classes.
Question 2 Show Details. File-sharing networks carry a more complete variety of music than most traditional music stories. The few people using file-sharing networks already downloadd more music than most people. Many people prefer to store their music as computer files rather than maintain large CD collections.
Many consumers have downloadd music by artists they discovered through file-sharing networks. Music available on file-sharing networks is on the same audio quality as music on commercially produced CDs. Question 3 Show Details. Which of the following, if true, would most effectively weaken the parents' argument?
Motivation to learn can be improved at home, during time spent with parents. The degree of interest in learning that a student develops is a direct result of the amount of time he or she spends in the classroom. Showing a student how to be motivated is insufficient; the students must also accept responsibility for his or her decisions. Unmotivated students do not perform as well in school as other students.
Free Sample GMAT Questions
Question 4 Show Details. A separate study, by a renowned graduate school education, found that when parents prohibited their children from watching any television, the children's reading scores increase rapidly and significantly and stayed high indefinitely. Children who watched more than 25 hours of television per week also performed worse on measures of physical fitness than children who watched fewer than 25 hours per week.
The television shows that children aged are most likely to watch are saturated with advertisements for products, such as toys and candy, of little educational value. The Department of Education study gave appropriate weight to children of backgrounds representative of children nationwide.
Question Detail Show Details. Directions In each of the problems, a question is followed by two statements containing certain data. Question 5 Show Details. A This is a Value question, which means that sufficiency requires one and only one value for b. Statement 2 gives a range of values for a. This is insufficient, eliminating D. Therefore, the correct answer is A ; Statement 1 alone is sufficient. Question 6 Show Details.
What is the value of the integer p? C This is a Value question, so we'll, so we'll need one exact value for p. Question 7 Show Details. Question 8 Show Details. What is the value of x? C In this Value question, we must find one and only one value for x to have sufficiency. Question 9 Show Details. If a coffee shop sold cups of coffee, some of which were large cups and the remainder of which were small cups, what was the revenue that the coffee shop earned from the sale of coffee?
E This is a Value question. Question 10 Show Details.
C Step 1: Analyze the Question We have to make a seven-letter code, but some of our letters are repeated. State the Task We'll calculate the number of permutations, remembering to take the repeated letters into account. Approach Strategically To calculate the number of permutations where some of the elements are indistinguishable, we'll divide the total number of permutations by the factorial of the number of indistinguishable elements.
Question 11 Show Details. Analyze the Question We know two facts about the rectangle: Approach Strategically The area is the product of the two sides, and the perimeter is the sum of the four sides.
The factors of are 2 x 52, 4 x 26, and 8 x Now, here's the Backsolving solution. Confirm Your Answer Read back over the problem, confirming that your solution accurately follows the information in the question. Question 12 Show Details. D Step 1: Question 13 Show Details. B Step 1: Question 14 Show Details. E Step 1: Question 15 Show Details. Question 16 Show Details. Question 17 Show Details. Question 18 Show Details. Question 19 Show Details. The primary purpose of the passage is to A. Criticize explanations of human behavior that are based solely on observations taken from the animal world.
Show why the expected population explosion following the Industrial Revolution did not occur before the Industrial Revolution. Demonstrate how family size was influenced by both environmental restraints and social attitudes before and after the Industrial Revolution. Present two alternative theories that explain why family size tends to shrink with increased prosperity. Argue that studies based on social attitudes are more effective than models based on evolutionary advantages in accounting for demographic patterns.
Question 20 Show Details. It's occurrence has been limited to those areas of the globe that have remained preindustrial. It is inevitable in societies making the transition from an economy based on agriculture to one based on industry.
It was predicted by at least some who lived through the Industrial Revolution in the West. Social scientist have only recently reached consensus on the question of why it fails to occur in recently industrialized countries. It was avoided in Western society because wealth created by industrialization allowed families to support children through extended periods of education.
Question 21 Show Details. The last paragraph performs which of the following functions in the passage? It presents an alternative explanation for the phenomenon described in the first paragraph. It criticizes the explanation presented in the second paragraph.
It describes how social attitudes change as societies become richer. It explains a phenomenon presented in the second paragraph. GMAT Quantitative. GMAT Verbal. BSchool Application Questions. Admitted - Which School to Choose? Video FAQ's in 2 mins or less. OG Directory How to get 6. Resources Live Decision Tracker. Interview Debriefs - NEW! All School Stats in One Place. MBA Deadlines List. Deadlines by School.
Deadlines Chronological. Placement and Salary Trends. All School Discussions. MBA Success Stories. Submit a Free Profile Evaluation Request. See All. Veritas Prep. Avanti Prep. Square One Prep. Stratus Admissions Counseling.
Compare All. ARLee Consulting. August Academy. Experts' Global. Fortuna Admissions. Ivy Groupe.
MBA Admit. MBA Prep School. Menlo Coaching. Personal MBA Coach. Prep MBA. Sia Admissions. Stacy Blackman Consulting. Vantage Point MBA. Stratus Admissions Counseling Reviews. See All School Reviews. Featured Deals. Admissions Consulting. Free Stuff. Practice Tests. Mobile Apps. Student Loans. Which Course is right for you? How to Choose an Admissions Consultant? Main Chat Room. Arizona W. Carey Decisions Chat Decisions on April 5th. Good luck. My Profile Logout. Test's Subscription Expires: Global notifications Settings Mark All Read.
You are here: Last visit was: Apr 15, 2: Decision Tracker. My Rewards. New comers' posts. New posts. Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions.
We have subscribed you to Daily Prep Questions via email. Customized for You we will pick new questions that match your level based on your Timer History. Practice Pays we will pick new questions that match your level based on your Timer History. Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.Placement and Salary Trends. The trend continues to this day and has spread to recently industrialized portions of the world.
The few people using file-sharing networks already downloadd more music than most people. Passage Prior to the nineteenth century, both human and animal populations were limited by the finite resources such as food to which they had access. C effectively attacks this assumption by suggesting that the sheer number of classes is not enough to guarantee developed craft.
File-sharing networks carry a more complete variety of music than most traditional music stories. Rebut the claims of those who argue that there are limitations in conflating human and animal behavior. Good luck.
- HEAT AND MASS TRANSFER BOOK BY RS KHURMI
- LIVRO FIM FERNANDA TORRES PDF
- UPTU 2015 QUESTION PAPER WITH SOLUTION PDF
- MULTIMEDIA SYSTEMS ALGORITHMS STANDARDS AND INDUSTRY PRACTICES PDF
- PDF BLACKBERRY GEMINI
- SINHALA HISTORY BOOKS PDF
- 6TH STD SAMACHEER BOOK
- BASIC MATH FORMULA PDF
- ACCOUNTING & FINANCE FOR BANKERS EBOOK
- NEW TRADING SYSTEMS AND METHODS 4TH EDITION PDF
- NETWORK HARDWARE PDF
- ART OF PROBLEM SOLVING BOOKS PDF